Elbilsguide - tips från Europaresan

Laddtjänster i Europa

När man är på långresa så fungerar det inte att registrera sig hos alla lokala elbolag och andra tjänsteleverantörer som man passerar. Som tur är finns det ett antal tjänster som knyter upp lokala tjänsteleverantörer och erbjuder en betalningslösning som fungerar över gränserna. De som vi använder är tyska Plugsurfing och franska Chargemap. Mot en mindre avgift har vi innan vår resa fått RFID-kort och -bricka hemskickad och med dessa kan vi ladda på 100.000 tals platser runt om i Europa - inte bara Frankrike och Tyskland. Dessa bolag knyter hela tiden upp fler och fler lokala aktörer. De har även varsin app där man kan hitta alla anslutna laddstationer. Även betalningen kan ibland ske via appen för Plugsurfing, men man har större utbud med RFID-brickan. Dessutom är man då mindre beroende av fungerande mobiltäckning. Som ett komplement till dessa så har ju flera tjänsteleverantörer själva satsat på internationellt samarbete. T ex E.ON och Virta har täckning i många länder - själva och via partners. Vi är även flitiga användare av appen EasyPark för betalning av parkering. Ibland kan man använda EasyPark för att betala både parkering och laddning samtidigt - mycket praktiskt!

Efter resan upptäckte vi den fantastiska tjänsten "A Better Route Planner" - man matar in resväg och får förslag på optimala snabbladdningsställen längs vägen givet olika parametrar som bilmodell och väder med mera.


Charge Apps


Tips om laddning i olika länder

I listan nedan ger vi några tips per land som vi har besökt eller funderar på att besöka. Vi kompletterar listan senare. När man har flera betallösningar att välja på så kan man ju även studera vilken prismodell som passar bäst - samma laddplats kan ha olika pris beroende på vilken lösning man väljer.

Sverige

Uppladdning.nu
Den mest kompletta söktjänsten, men fungerar inte för betalning.
Fortum
Bra app både för att söka och betala.
Bee (före detta Clever)
Bra app för att söka, laddkort för att betala. Flera olika typer av abonnemang beroende på hur mycket man använder dem.
E.ON 
Har vi inte använt ännu.
Incharge
Elbolaget Vattenfalls app kan man söka och betala med i stora delar av Sverige.

Danmark


Clever 
Danskt bolag och var vårt första val under vår tid i Danmark. Tidigare fanns dessa även i Sverige men inte längre.  Svenska delen heter numera Bee och deras abonnemang fungerar inte i Danmark och vice versa.  Dock har Clever samarbete med Plugsurfing så vi använde denna tjänst på hemresan för att betala på Clevers stolpar i Danmark.
Plugsurfing 
Även den tyska tjänsten fungerade utmärkt på en del andra laddplatser.
EasyPark 
Vi använde denna några gånger.

Norge

Ja i Norge… där behöver man inte åka många meter för att hitta en laddplats.
Grønn Kontakt 
Med appen kan man hitta den bästa laddplatsen och även betala enkelt. 
Fortum
Även vår svenska app fungerade fint - Fortums nätverk är gigantiskt.
www.ladestasjoner.no
För att hitta ännu flera laddplatser.

Finland

Fortum
Själv har vi bara använt denna app.
Virta 
Gott om laddplatser men betalsättet (man laddar upp 30 EUR i en pott) är inte optimalt för sällananvändaren. Eller så betalar man 30 % extra per laddtillfälle om man inte vill registrera sig.  

Tyskland

Plugsurfing
På förhand trodde vi att vi enbart skulle använda denna tyska tjänst, men den fungerade inte på alla laddplatser. 
ladenetz.de 
Som tur var, hittade vi denna webbsida, där kan man söka laddplats i norra Tyskland via karta och och sedan betala med Paypal genom att scanna QR-koden på stolpen - utan registrering och bekymmer. Toppen!
Chargemap
För att hitta laddtjänster på nya orter och längs vägar  så har franska Chargemap mycket bra sökmöjligheter. Man kan tex söka alla snabbladdare längs en sträcka. Sedan betalar vi med någon av tjänsterna ovan!
Fastned
Vi hittade en väl synlig laddplats av den holländska Fastned även i Tyskland.

Holland

Plugsurfing 
Denna tyska tjänst funkade på många ställen - dock var holländska snabbladdare utmed motorvägarna betydligt dyrare än i andra länder.  Men Holland är ju litet så man behöver inte snabbladda så ofta…
Fastned
Den holländska Fastned satsar på synligheten av deras laddstationer: de höga taken med gul signaturfärg syns på långt håll. Fastned har många supersnabba laddare - över 100kW - om man har en bil som är anpassad för det.


Belgien

Plugsurfing
Även här klarade vi oss utan problem med denna tjänst.

Frankrike

Chargemap 
Mycket god täckning från motorvägar till småbyar.
Virta 
Massor av laddplatser under eget namn i Loire-dalen.
Révéo 
I sydfranska Occitanien samverkar ett antal elbolag under detta namn med laddstolpar och egen betalningslösning via app. Det fungerar ganska smärtfritt eftersom man utan registrering kan betala direkt med kreditkort i appen.
Wiiiz 
Om man däremot befinner sig i Grasse, Cannes och Antibes med omnejd så är det en annan väldigt lokal lösning som man tvingas använda - tyvärr fungerar inte vårt Chargemap-kort med dessa.

Spanien

Här laddade vi enbart i hotellets uttag, men man kan söka laddplatser med apparna Electromaps och Ibil som även funkar för betalning. Man kan även köpa ett Ibil-kort på bensinmack med deras laddplats för att betala laddningen. Dock hittar man inte särskilt många laddplatser med hjälp av dessa appar. Chargemap hittar flera, men har tyvärr ingen information om betalningslösningar.

Italien

Chargemap 
Vi har haft stor nytta av appen för att hitta laddställen. 

Enel-X 
Kan användas för betalning överallt i Italien, men inte på alla laddstolpar. Ibland måste man skaffa en lokal betalningsapp.

Plugsurfing
Har använts för betalning i Piemonte, norra Italien.

Nextcharge 
Med denna app betalade vi i Oristano på Sardinien.

Har man väl hittat laddaren finns instruktioner på stolpen.
I flera fall har vi ställt oss någon natt i parkeringsgarage och då brukar laddningen ingå i parkeringsavgiften.

Sidan uppdaterad 2019-03-09

Comments