Sähköauto-opas, vinkkejä Euroopan-matkalta

Latauspalveluja Euroopassa 

Pitkällä matkalla ei voi rekisteröityä kaikkien ohittamiensa paikallisten sähköyhtiöiden ja muiden palveluntarjoajien systeemeihin. Onneksi on olemassa palveluita, jotka liittävät yhteen paikallisia latauspisteiden tarjoajia ja tarjoavat maksutapoja, jotka toimivat yli rajojen. Käytämme erityisesti saksalaista Plugsurfingia ja ranskalaista Chargemapia. Pientä maksua vastaan saimme ennen matkaa kotiin RFID-kortin och -tagin, joilla voimme ladata noin 100.000 paikassa ympäri Eurooppaa - ei pelkästään Ranskassa ja Saksassa. Nämä yritykset liittävät verkostoonsa koko ajan uusia paikallisia palveluntarjojajia. Niillä on myös omat mobiilisovelluksensa, joiden kautta voi löytää kaikki verkoston latauspisteet. Myös maksun voi joissakin paikoissa hoitaa Plugsufing-sovelluksen kautta, mutta tarjonta on laajempi RFID-tagin kanssa. Lisäksi silloin ei ole niin riippuvainen mobiiliverkon toimivuudesta. Monet palveluntarjoajat panostavat myös kansainväliseen yhteistyöhön. Esim. E.ON ja Virta tarjoavat latauspisteitä monissa eri maissa, sekä itse että yhteistyökumppaneiden kautta. Olemme myös EasyPark-sovelluksen ahkeria käyttäjiä. Parkkimaksujen maksamisen lisäksi sitä voi joissakin paikoissa käyttää samanaikaisesti myös lataamisen maksamiseen - käytännöllistä!Charge Apps


Vinkkejä lataamiseen eri maissa 

Alla olevassa listassa annamme muutamia vinkkejä maista, joissa olemme käyneet tai suunnittelemme käyvämme. Täydennämme listaa myöhemmin. Kun valittavana on useita maksutapoja, voi myös perehtyä siihen, mikä hinnoittelutapa on itselle edullisin - samalla latauspisteellä lataaminen voi olla eri hintaista maksutavasta riippuen.

Ruotsi 

Uppladdning.nu
Kattavin hakupalvelu, mutta ei voi käyttää maksamiseen.
Fortum
Hyvä sovellus sekä hakemiseen että maksamiseen.
Clever
Hyvä sovellus hakemiseen, latauskortti maksamiseen. Useita eri latauskorttivaihtoehtoja.
E.ON 
Emme ole vielä käyttäneet.

Tanska 

Clever
Tanskalainen yritys ja ensisijainen valintamme Tanskan-matkallamme. Käytimme ruotsalaista Clever-korttiamme.
Plugsurfing 
Myös saksalainen palvelu toimi erinomaisesti joissakin latauspisteissä.
EasyPark 
Käytimme tätä muutaman kerran.

Norja 

Niin, Norja… siellä ei tarvitse ajaa montaa metriä löytääkseen latauspisteen. 
Grønn Kontakt 
Sovelluksella voi löytää parhaan latauspisteen ja myös maksaa helposti.
Fortum
Myös ruotsalainen sovelluksemme toimi hienosti - Fortumin verkosto on valtava.
www.ladestasjoner.no
Vielä useamman latauspisteen hakemiseen.

Suomi 

Fortum
Olemme käyttäneet vain tätä sovellusta.
Virta 
Paljon latauspisteitä, mutta maksutapa (ostetaan 30 euron paketti) ei sovi palvelua vain harvoin käyttävälle. Jos ei halua rekisteröityä, joutuu maksamaan 30 % enemmän latauskerralta.
  

Saksa 

Plugsurfing
Luulimme, että tulisimme käyttämään ainoastaan tätä saksalaista palvelua, mutta se ei toiminutkaan kaikilla latauspaikoilla.
ladenetz.de 
Löysimme onneksi tämän palvelun, jossa voi etsiä kartalta latauspisteitä Pohjois-Saksassa ja sitten maksaa suoraan Paypalilla skannattuaan latauspisteen QR-koodin - ilman rekisteröintiä ja muita huolia. Huippu!

Hollanti 

Plugsurfing
Tämä saksalainen palvelu toimi todella monessa paikassa - tosin hollantilaiset pikalaturit moottoriteiden varsilla olivat paljon kalliimpia kuin muissa maissa. Mutta Hollanti on niin pieni maa, ettei siellä juuri tarvitse pikaladata...

Belgia 

Plugsurfing
Myös täällä pärjäsimme ongelmitta tällä palvelulla.

Ranska 

Chargemap
Hyvä kattavuus moottoriteiltä pikkukyliin. 
Virta 
Paljon latauspisteitä omalla nimellä Loiren jokilaaksossa.
Révéo 
Monet sähköyhtiöt tekevät yhteistyötä tällä nimellä Etelä-Ranskassa sijaitsevan Occitanian alueella. Latauspisteiden lisäksi Révéolla on oma maksusovellus, joka toimii melko hyvin. Rekisteröitymistä ei tarvita vaan sovelluksessa voi maksaa suoraan luottokortilla.
Wiiiz 
Sen sijaan Grassen, Cannesin ja Antibesin alueilla on pakko käyttää tätä hyvin paikallista palveluntarjoajaa, sillä Chargemap-korttimme ei valitettavasti toimi Wiiizin latauspisteillä.

Espanja  

Latasimme täällä ainoastaan hotellin pistokkeesta, mutta latauspisteitä voi etsiä sovelluksella Electromaps ja Ibil, joita voi käyttää myös maksamiseen. Huoltoasemilta, joilla on Ibil-latauspiste, voi myös ostaa Ibil-kortin lataamisen maksamiseen. Näiden sovellusten avulla ei tosin löydä kovin monia latauspisteitä. Chargemap-sovelluksella löytää useampia, mutta sieltä ei valitettavasti löydy tietoa maksutavoista.

Italia

Emme ole vielä käyneet täällä, mutta Enel-X-sovellus on hankittu ja se vaikuttaa kattavalta.Comments