Korallia - Korall

Alghero on tunnettu punaisesta korallistaan, joka on vuosisatojen ajan ollut kuvattuna myös kaupungin vaakunassa. Aiemmat vähemmän kestävät hankintatavat on nyt kielletty, enää vain sukeltaminen on sallittua ja sekin ainoastaan lisenssillä, joita on korallimuseon oppaan mukaan 12 (tosin sukeltajia on vain 10). Lailla säädellään kalastuskauden pituutta, sukeltajien enimmäismäärä veneellä, kiellettyjä alueita, korallin minimikokoa ja päivittäistä saalista. Sukeltaja saa kerätä 2,5 kiloa/sukellus/päivä. Eipä ihme, että aito punainen koralli maksaa niin paljon! 
Alghero är känt för sin röda korall som sedan århundraden även finns avbildat i stadens vapen. De gamla, mindre hållbara sätten att skaffa den har nu förbjudits och numera får man bara ta upp korall genom dykning - och bara om man har en av de sammanlagt 12 licenserna som enligt korallmuséets guide finns (dock finns det bara 10 dykare i dagsläget). Med lagen regleras fiskeperiod, max antal dykare på båten, minimistorlek av korallen och daglig fångst. Dykaren får bara ta upp 2,5 kilo/dyk/dag. Inte att undra att röd korall kostar så mycket!

Red coral bracelet

Koska aitoa ja värjättyä korallia on mahdotonta erottaa toisistaan paljain silmin, on luotu kontrollijärjestelmä, johon osallistuvat korukauppiaat Algherossa saavat pitää esillä A-tunnusta. Tunnus takaa, että myynnissä on vain aitoa punaista korallia. Erityisesti kauppoja on vanhassa kaupungissa. Edullisimmat muutaman korallinmurun koristamat rannekorut olivat noin 5 euron hintaisia, mutta myynnissä oli myös valtavia määriä eri tavoin työstettyä korallia sisältäviä luomuksia tähtitieteellisen hintaan.
Eftersom det är omöjligt att urskilja äkta röd korall från färgad med bara ögonen, har man skapat ett kontrollsystem, som ger deltagande butiker i Alghero rätt till en A-symbol. Symbolen ska garantera att de bara säljer äkta röd korall. Butiker finns särskilt i gamla stan. De förmånligaste armbanden dekorerades av några korallsmulor och kostade runt 5 euro, men det fanns även  kreationer till salu med massor av korall som bearbetats på olika sätt, till astronomiska priser.

Corallium Rubrum ad Alghero

Se korallimuseo on muuten näkemisen arvoinen. Pieneen tilaan on mahdutettu sopivan paljon tietoa korallin biologiasta, historiasta ja valmistuksesta eri muodossa (kuvia, tekstiä, videoita) italiaksi JA englanniksi sekä upeita koruja ja koriste-esineitä, jotka ovat entisen korallikoulun oppilaiden valmistamia. 
Det där korallmuséet är förresten värt att besöka. I ett litet utrymme har man fått plats med mycket information om korallens biologi, historia och tillverkning i olika form (bild, text, video) både på italienska och engelska samt underbara smycken och dekorationer tillverkade av studerande i en före detta korallskola.

Museo del Corallo

Comments

Post a Comment