Turrena Torinossa - Turist i Turin


Torinohan on Italian autopääkaupunki, joten ensimmäiseksi vierailin kaupungin automobiliimuseossaEn ole mikään bensa-autofani, mutta se oli oikein mielenkiintoinen museo, joka kertoi autoilun ja 1900-luvun historiasta valtavan historiallisten autojen kokoelman kautta.
Torino är ju Italiens bil-huvudstad så det första som jag besökte var stadens automobilmuseumJag är ingen stor bensinbilsentusiast men det var ett mycket intressant museum som berättade bilismens och 1900-talets historia genom en gigantisk samling historiska bilar.

Museo Nazionale dell'Automobile

Sitäpaitsi museon sijainti oli hyvä, sillä latasimme ja pitkäaikaispysäköimme automme samassa kaupunginosassa, Lingottossa, jossa muuten on myös Fiatin vanha Lingotto-tehdasrakennus. Nykyisin se on ostos- ja messukeskus, jossa voi pysäköidä auton vuorokaudeksi melko kohtuulliseen 13 euron hintaan.
Lingotto-tehdas oli tunnettu lähinnä siitä, että autojen valmistus tapahtui eräänlaisella "liukuhihnalla" kaikissa kerroksissa maan tasalta katolle. Kun auto oli valmis, sillä ajettiin testikierros katolla. Testirata on edelleen olemassa, mutta itse tehtaan sisäpuoli on muutettu. Tehdas oli käytössä 1920-luvulta 1970-luvulle.
Toinen historiallinen rakennus, jota usein käytetään Torinon symbolina, on Mole Antonelliana. Pikahissi vie näköalatasanteelle, josta voi katsella Po-jokea ja Alppeja. Sisätiloissa on nykyisin Museo del Cinema.
Detta museum låg dessutom strategiskt till eftersom vi laddade och långtidsparkerade vår bil i samma stadsdel - Lingotto - där för övrigt Fiats historiska Lingotto-fabriksbyggnad finns. Numera är det shopping- och mäss-centrum där man kan dygnsparkera bilen till det förhållandevis rimliga priset av EUR 13.
Lingotto-fabriken var mest känd för att tillverkningen löpte via ett slags "löpande band" genom alla våningar från bottenvåning till taket och när bilen var klar så tog man en testrunda på taket. Testbanan är fortfarande kvar medan själva innanmätet i fabriken har byggts om. Fabriken användes från 1920-tal till 1970-tal.
En annan historik byggnad som ofta används som symbol för Torino är Mole Antonelliana. En snabb hiss tar en upp på utsiktsdäcket där man kan spana över floden Po och Alperna. I dess inre finns idag Museo del Cinema.

Mole Antonelliana

Torinossa kävin myös egyptiläisessä museossa - tietojen mukaan sitä parempi on vain Kairon egyptiläinen museo. Esillä ollut 3000-5000 vuotta vanha taide oli vaikuttavampaa kuin taide niissä parissa muussa taidemuseoissa, joissa myös kävin.
I Turin besökte jag även egyptiska museet - enligt uppgift överträffas det bara av egyptiska museet i Kairo. Konsten som visades där och som är ca 3000-5000 år gammal var mer imponerade än i några andra konstmuseer som jag också besökte.

Museo egizio

Paikallinen piemontelainen ruoka on turistikohde itsessään - se on vivahteikasta alppiruokaa, jossa käytetään mm. juustoa, tryffeleitä, savoijinkaalia, pitkää haudutusta ja polentaa. Ruuan kanssa Italian hienoimpia viinejä kuten Baroloa ja Barbarescoa. Kaupunki on tunnettu myös kasvisravintoloistaan.
I övrigt är  den lokala maten från Piemonte en turistattraktion i sig - det är finess-rik alpmat med ost, tryffel, savojkål, långkok och polenta med mera. Och till det Italiens mest förnäma viner som Barolo och Barbaresco. Staden är även känd för sina vegetariska restauranger.

Insalata carciofi crudi
Salaatti tuoreista artisokista - Sallad på färska kronärtskockor





Comments